Blæsere

Blokfløjte

Blokfløjten er et dejligt lille instrument som er let at komme i gang med, og så fylder den kun lidt i skoletasken. Du lærer hurtigt noder og rytmer, så du kan spille små melodier. Den har langt flere muligheder end du måske lige forestiller dig, og den kan spille i alle tonearter og spænder over 25 toner. Blokfløjtefamilien har flere medlemmer, fx de større fløjter som alt, tenor og bas.

 

 

Trompet

Du kan spille trompet, uanset om du kan lide rock- eller klassisk musik. Trompeten optræder nemlig i næsten alle musikstilarter. Du kan møde trompeten i Symfoniorkestre, Big-band, Harmoniorkestre, Garder osv. Trompeten har 3 ventiler som er med til at ændre på tonenernes højde. De første trompeter var uden ventiler og blev brugt til at spille signaler. Trompeten er det mindste instrument i messingfamilien. Når du spiller trompet, tilbyder vi flere forskellige sammenspils-muligheder. Det er muligt at deltage i bigband i musikskolen. Musikskolen udlejer trompeter.

Basun

Trækbasunen - eller trombonen - spiller i samme tonehøjde som tenorhorn og baryton, men har i stedet for ventiler et træksystem til at forandre tonerne. Trækbasunen bruges ligesom trompeten i alle slags okestre. Trækbasun udlejes af Musikskolen.

Tuba

Tubaen er den dybeste og største af messinginstrumenterne, og den lægger bunden for de andre instrumenter i alle former for blæseorkestre. Også i symfoniorkestret har den en fast plads. På grund af tubaens størrelse skal man være ca. 12 år, når man begynder. Mange vælger i stedet for at starte ud med at spille alt- eller tenorhorn, før de begynder på tubaen. Tuba udlejes af Musikskolen.

Althorn

Althornet er trompetens storebror, men rørene er drejet i en anden facon, så den ligner en mini tuba. Tonehøjden ligger i et behageligt leje, så derfor er althornet velegnet til begyndere, som så efter et par år kan skifte til f.eks. trompet eller basun, alt efter læbernes udvikling. Tenorhornet eller barytonhornet er en basun i tubafacon og spiller i et halvdybt leje. Tenorhornet har en vigtig melodistemme i alle slags blæseorkestre. Horn udlejes af Musikskolen.

Obo

Du kan puste balloner op, er fingernem og tålmodig. Du kan lide at synge klangskønne og sangbare melodier, og du synes, at oboens lyd er flot og følsom. Oboen hører oprindelig til i det klassiske symfoniorkester, men den optræder også i harmoniorkester-, underholdnings– og filmmusik. Obo kan lejes gennem Musikskolen.


Fagot

Fagotten er den dybeste af træblæserne. Der er altid brug for elever, som kan spille fagot. Instrumentet er mest kendt inden for den klassiske musik, men i dag bruges den også inden for andre genre. Instrumentet er stort, så derfor skal du være 12-13 år, før du kan begynde at spille fagot. Fagot kan lejes gennem Musikskolen.

Waldhorn

Waldhornet har facon som et stort jagthorn og spiller samme stemme som althornet i blæseorkestret. Det har en stor og rund klang og udfylder derfor en stor rolle i symfonisk musik. Waldhorn udlejes af Musikskolen.

Klarinet

Klarinetten er et af de mest alsidige og populære blæse-instrumenter og er et godt begynderinstrument. Klarinetten er repræsenteret inden for et væld af musikalske genrer og er lige velegnet både som solo- og orkesterinstrument. Der er gode muligheder for at dyrke sammenspil og forskellige stilarter samt at spille på flere niveauer. Klarinet kan lejes gennem musikskolen.

Saxofon

Saxofoner findes i mange størrelser og bliver brugt i såvel klassisk som rytmisk musik. Saxofonen forener træblæsernes ynde med messingblæsernes kraft og her et varieret udtryk. Du kan begynde i 3. klasse.  Når din lærer vurderer at du er klar, kan du gratis deltage i musikskolens bigband eller andet samspil. Det er muligt at leje saxofon af musikskolen.

Tværfløjte

Tværfløjten hører til "Træblæser-familien". Det skyldes, at de første tværfløjter var lavet af træ. I dag ses de dog næsten kun i en sølv- eller guldlegering. Tværfløjten er et meget populært begynderinstrument. Eleven lærer hurtigt at forme en smuk klang, og fra begyndelsen kan eleven spille små melodier. Som soloinstrument eller i mindre besætninger (kammermusik) kan man især nyde fløjtens smukke klang i det dybe leje, men i større sammenhænge (orkestre) har man mere glæde af instrumentets evne til at spille høje toner og hurtige passager. Alt musik kan spilles på en fløjte : klassisk, pop, musicals, folkemusik og jazz. Tværfløjter udlejes af musikskolen.